Monday, July 26, 2010

nasi lemak superrr chef huda

nasi berlemak@nasi lemak..hehe...u olsss sume dah lunch ke?pastinya sudah kan...ni makbuyung nak menunjuk skit..hehe..harusss!!lunch arini saya buat nasi lemak..buleh ka?besenya nasi lemak org buat time bekpes...tapi nak buat time bekpes xsempat la..makbuyung bz ngn tido..muahaha..hehe..
Ni En.Mazlee la yang cam ngidam nak nasi lemak..tapi die xmintak suh saya buat..nak dijdkan cerita ari sabtu malam tu kami mkn luar die ckp rase nak makan nasi lemak..p repoh kopitiam..nasi lemaknya dah abis sbbnya kami kuar tuk mknlmbt jgk la..sini kalo dlm kul 10 tu mmg dah kering la ape yang ado..kesian pulak mak tgk laki mak tu nak makan nasi lemak...nak buat semalam kami p picnic..udahtu buatla arini tp tuk lunch..hehe..sure En.Mazlee skg ngah ngantuk gile..tapi mak suke sbb dapat pujian..die ckp nasi sedap berlemak masin cukup,apo lagi kombang la montot mak..ngehngeh..sbb dulu penah dah baut sekali tp kurang berlemak..puji la sbb die dpt mkn ape y die nak..betui dak?hehe
Dengan gigihnya pagi tadi bangun je terus kuarkan ayam..misi nak buat nasi lemak ayam berempah la..hehe..spesel tuk En.suami terchenta..pastu p belakang umah amik daun pandan dan daun pisang..nasi leamk spesel kan..haruss ada daun pisang..hehe..masuk perap ayam berempah,rebus telo,dan buat sambal ikan bilis..




Ni dai "nasi lemak ayam berempah super chef huda"
panjang dak nama dia..kuikui



sambal ikan bilis



2set nasi lemak dan yang dlm cawan pastik tu air kelapa
Coolllll ja bile minum..sedapp wooo..hehe



Ni dia pelanggan tetap chef huda..auwww "chef" tu
dari bekpes,lunch,hi-tea,dinner dan tgh malam bute kalo lapo suh buat megi sup..hehe




Pelanggan saya ni bagus kalo makan sure licinnn die bedal..sedap eh bang..ihikss


Ni saya nak share resepi ayam goreng berempah superr tu:

1) 6ketui ayam dicuci bersih(ikt hangpa kalu nak sekoq pun bole)
2) Serai 3ketui(diblend)
3) Halia sebesar ibu jari(diblend)
4) Jintan putih 1sudu besar(diblend)
5) Jintan manis 1sudu besar(diblend)
6) Ketumbar 1sudu besar(diblend
7) Rempah kari baba's (ape2 brand pun bole)
8) Garam
9) Tepung jagung
10) Telor sebiji


Cara-cara:

1) Campur semua bahan 2-10 pastu blend,
2) Campurkan bahan yang diblender bersama ayam dan perap selama 1jam(lbh pun xpe)
3) Panaskan minyak, kalo bole minyak goreng tu biar tenggelam ayam bile digoreng nanti
4) Goreng ayam yang telah diperap dengan api yang pelan.
5) Bile dah kekuningan@garing angkat toskan dan siap untuk dihidang.

Bole jgk kalu nak campur ngan santan pekat skit..tapi saya xletak snn nasi kan dah berlemak..hehe...kalu letak santan tu akn rase rangup,lemak2 dan wangi rempah lg..ummmm..hehe

selamat mencube!!

papai

2 comments:

  1. salam kenal... jenguk2 sini!!

    ReplyDelete
  2. malu la pulak bile blogger glamer cam akak post komen..terasa vangga..haha..:)

    ReplyDelete