Thursday, December 30, 2010

main sampai tertido

mase kejadian :28 Dis 2010
5.20pm

tadi saya tinggal mukhreez kat depan..bonda kemas dapur sat..bersepah dapur tuh...mase tinggal mukhreez elok je die duduk kat tengah2 playgym tu sambil tgk benda2 gatung mase tuh saya pasangkan muzik y gantung tuh..Alhamdulillah Mukhreez ni kalo perut kenyang pampers ok mood ok..bole tinggal cmtu je,tp make sure la keadaan selamat,dh lock sliding door segala..mase saya kat dapur tu intai2 la..tgk die bt ape kan tp xg dekat pun just dari jauh je..risau gak kalo2 die meniarap pastu tngn die xlepas sbb slalu kalu cmtu die tekup muke die kat playgym risau la kan kot lemas ke ape ke..nauzubillah..jauhkan segala benda xelok..
dari dapur tuh nampak la die main gerak cmtu..pastu bt la keje sampai sudah lap2 sume..dah siap bagai g depan tgk si kecik ni dh tertido meniarap lak tuh..posisi mase tinggal tu lain skg kali dh atas toto separuh badan je ats playgym tu..



posisi awl kepala kat mulut loin kaki kat kepala lion..
kepala still kat mulut lion tp kaki dh ats toto..




Tahniah harimau malaya

Malam tadi kami sekeluarga tgk bola..mukhreez pun tau..En.Mazlee letak die dlm rocker die tuh..pastu elok je die duduk senyap dan mate tgk tv..comey!!pastu bile die ngah syok tgk tv tuh bole pulak ayah die jerit GOL!! mase harimau malaya sumbat bola tuh..terkejut kawan..haha..tp die xmenangis..senyum lagi..haha
Pastu pagi td sebelom En.Mazleeg keje die ckp "sayang esk cuti sbb bola menang"...yoooooo..sukeeee eh mcm kau keje je huda..haha..suke la sbb 3aritu En.Mazlee bole melayan kami berdua seharian..hohohoho..sbb saya dh siap2 bt list ujung minggu nak masak ape..jadi oleh kerana cuti di"up"kan 1ari so mak kene la cari lagi 1 menu..salah satu menunya ialah ketam berlado..tp En.Mazlee kate nak ketam lemak cili ape..huh!!

ok mak nak p mandi...

Wednesday, December 29, 2010

Kerana bola@bola punyer pasal

huh!!malam ni ada bola piala suzuki...malaysia vs indonesia..eh kalu menang dpt kete suzuki swiff ke sutir?kenapa name piala suzuki?ke dpt Yamaha suzuki?hohoho kalu dpt kete suzuki swiff tu begilir2 la pemain tu pakai..miahahaha...bukan menda ni wa nak setoli aa..wa nak setoli pasal En.Suami wa ooo..eh kenapa tetibe ber"wa2" ni..dush kat muke sendiri..
Oleh kerana malam ni ada game bole malaysia lwn indon En.Mazlee mmg semangat la kan..saya bole la..suke jgk tgk bole sbb teman En.Suami so jd la minat jgk..tapi nak sokong pasukan y menang je..bole xcamtu..sekeh kepala kau!!
Tadi mase lunch mcm biasa la En.Mazlee akan balik..read "bukan balik mengasuh mukhreez occay!"tapi kalu dh balik tu semstinya die akn main ngn anak die..main au chak au chak kejap...tapi bukan mengasuh read"bukan mengasuh!"tapi xsalah pun kalo mengasuh anak sendiri..ape la ko huda mengarut sajer....eh perut tetibe berbunyi cmni krooot krooot kriiit..haha..lunch saya xmkn tau..sbb pagi tadi dh makan roti canai..ohhh heavy..not good for healthy..dan sebelom die g keje balik dlm kul 2..die rehat 1jam je..kalo die balik kul 1.30pm die akn pegi kul 2.30pm..sblm pegi keje tu bersalam-salaman mitak ampun...huhu..hover...En.Mazlee ckp malam ni sayang xpyh masak la...ku dh sukeeee dan fikir ehhh nak bwk mkn luar y bes2 ke? pstu die sambung ayt abg siap2 beli nti..abg nak beli awl..malam ni ada bola...hoh!!...ehhh mane bole membantah baru je mitak ampun raye aritu...haha..terus ku ckp abg beli kacang..En.Mazlee gelak..ku pelikla kan..kenape gelak.."sayang nak tgk bola sambil mkn kacang eh..klaka la sayang ni" eh kelakar ke..la abg ni sayang kan mmg pengemor kacang..mase ngndungkan Mukhreez dulu tetiap ari beli kacang bijak tuh..saya xtau korang panggil kacang ape..dan En.Mazlee pulak mase tuh suke kacang gajus..kalu beli kacang mesti 2plastik..saya bijak die gajus..haha...sbb tu ku bijak kot..PERASAN!!..mase ngndung kan bagus mkn kekacang..hehe..tp tadi saya suh En.Mazlee beli kacang cap ibu jari keatas@cap bes@kacang ngnying(spelling?)...
Baru tau die tana suh saya masak sbb die nak fokus tgk bola..sbb kalu saya masak die akn tolong tgk2kan mukhreez..tp mudak tecik itu sudah pandai main sorang2..letak je kat playgym pastu kasi bantal sebijik bole la thn dlm10-15 min die main sorang..lepas tu die akn bosan ajk kite main ng die..dan ajk sembang..xpun kalu pagi2 En.Mazlee kasi die tgk katun(katun y ditapis je kasi Mukhreez tgk)kalu katun gadoh2 tu kami xkasi die tgk...eh btl ke cara kami ni..or korang kasi baby tgk sume jenis katun..barney tu ok la kot...
ok ok ok abang sayang faham abg nka tgk bola eh...xpe i kasi chance kat u...y penting ketiak i xbasah mlm kang ketung ketang kat dapur..

Berdebor rase..harap malaysia menang..bantai habis indon tuh..belakon lebih...huh!!dah la cari makan kat negara org pastu bt gengster pulak..eh nape emo..
En.Mazlee cite kan mase die kat melben dulu slalu mkn ayam penyet(nti wa setoli pasal aym penyet y wa mkn)pastu die kate y jual2 tu org indon dan pelayan die org indon..dan die kate lg tp bukan indon y kat mesia ni..ni indon y ensem2 tuh..indon y mixed belanda bagai tuh..tp ku xpercaya ayt ensem die tuh..saje kover ah tu padahal indon lawa2..oooo u curang ekk...kuikuikui...kidding!!ok rase dh mcm sambal belacan n3 kali ni..eh rasenya dh byk kali dh n3 cam sambal belacan..campur aduk..


cerita itu menkantoikan diri anda..weeeehuuu

Thursday, December 23, 2010

3month 6days

Mukhreez dh bole meniarap!!!yeayyy...dari malam tadi die cube nak meniarap..cume mlm tadi kepala cm dh ok cume badan je 30% je lagi nak lepas...sian mukhreez nampak penat..xpe2 bonda n ayah sentiasa memberi sokongan..even die xberjaya we clap clap for mukhreez lg la die suke n bersemangat nak mencube..last die tertido cmtu..hehe..xpe esk ada lagi(arini)
Dan td dlm lukul 2pm mase bonda ngah suke main ngn die mase tu ayh tgh solat bonda BFF dtg menjenguk..ehe...mase main tuh bonda alih perhatian kat TV pusing tgk mukhreez dh meniarap...ohhhhh bonda sgt2 suke..panggil ayh..tp xde feedback ohh lupe ayh solat..hoho...tp mase first meniarap tadi mukhreez m mengah2 la skit riuh mulot die ahhhh ahhhh ahhhh panggil bonda suh angkat die sbb die still xberjaya kuarkan tngn tersepit..hehe..pastu die xcube bt lagi...mukhreez tido sgt lena ptg tadi..lame pulak tuh penat agaknya meniarap..hehe..dlm kul 6 bonda terpaksa kejut mukhreez tuk mandi...sbb slame ni dlm kul 5pm die dh bngn main2 dlm 5.30pm bonda akn mandikan tp arini die lena sampai kul 6 sampai terpaksa kejut..mukhreez mmg suke mandi dari lahir sampai skg xpernah pun die manangis mase mandi..alhamdulillah..lepas mandi sekali lg mukhreez meniarap dan tngan die still terkepit tp xla mcm mula die meniarap mukhreez try tolak2 tngn die ke bawah dan still xleh kuarkan..pastu bunyi la ahhh ahhh bonda ni cm kesian pulak terus angkat
Dan mlm ni mase kami se'family' lepak ats toto depan tv...mukhreez maniarap lg pastu siap gelak bile die berjaya meniarap....ahhhh ahhhh sambil senyum lebor die tuh..dan die berjaya kuarkan tangan..yeay!!ank bonda mmg bijak..ayah always said practise make perfect mukhreez!!keep it up anak ayah..yeay..clap clap clap for mukhreez bile die berjaya kuarkan tangan..pastu byk kali die meniarap dan berjaya kuarkan tangan...then dpt upah susu..now mukhreez tgh sibuk belek2 jari tngn dan kaki die sampai juling bijik mate..haha..comelll anak bonda..

huh PIL ada kat KL skg with the rest ipaw duai..hoho..berseronok sakan..org perlis jeles..hahaha
xpe nex time kite berkumpul se'family' kat umh ejai n rose...tuan ghumah sile masak bes2..haha


mudak ini sudah pandai meniarap..dulu diam cmni je..skg riuh rendah..bonda ayah bahagia..
Ya Allah terima kasih diatas anugerah dan amanat Mu ini..akan kami didik ia menjadi insan yang berguna...tabahkan la kuatkan dan murahkanlah rezeki kami..amin.

Suntikan Pneumococcal

Korang tahu tak tentang Suntikan Pneumococcal..saya pun xtahu jugak b4 tp my beras biras bagitahu..kalu x mak pun tak tahu…tq ye rose because care ttg menda ni…pastu saya pun gigihla google nak tahu lebih lanjut ttg suntikan ni..kalu korang nk tahu meh bace ape y saya jupe ttg suntikan ni..

Penyakit pneumokokal ialah sekumpulan penyakit yang disebabkan oleh sejenis kuman bakteris yg dinamakan 'streptococcus pneumonias' atau pneumokokus.
Kuman ini boleh menyebabkan penyakit MENINGITIS ( jangkitan pada radang selaput otak atau urat saraf tunjang), BAKTEREMIA ( jangkitan darah ), PNEUMONIA ( jangkitan paru2 ), OTITIS MEDIA ( jangkitan telingan tengah,sebelah dalam gegendang telinga.


Kuman pneumokokus terdapat di dalam hidung dan kerongkong org dewasa dan kanak2 yg sihat.Ia boleh merebak dr seorang anak kepada yg lain dalam cecair apabila beliau bersin atau batuk.

SIAPAKAH YANG MEMPUNYAI RISIKO UNTUK MENDAPAT PENYAKIT PNEUMOKOKUS?
-kanak2 berumur 5 tahun ke bawah
-kanak2 yg menghadiri nurseri atau pusat jagaan harian
-kurang daya tahan atau kurang imuniti kepada jangkitan
-pernah mengalami jangkitan pada telinga tengah,sebelah dalam gegendang telinga
-terdedah kepada asap rokok
-kanak2 berpenyakit kronik seperti diabetis,jantung,paru2 atau penyakit buah pinggang

PENYAKIT PNEUMOKOKAL BOLEH MENYEBABKAN :
-kehilangan pendengaran
-kerosakan otak
-kecacatan yg kronik
-lumpuh
-kerencatan akal
-gugup/kesukaran bertutur

Terus bagitahu En.Mazlee ttg benda ni dan bg die link web page tu suh die bace..hehe..

Takut wooo..jauhkan la dari anak2ku dan keturunanku Ya Allah..aminnn…

dan baru je saya kol KK kat jejawi ni..tnya la “ada x sediakan suntikan pneumococcal” depa tatau kot sbb die tnya balik suntikan utk ape tuh…dan depa kate nti bole x bwk or print ape y saya bace tuh kat depa..huhu..xpe2 nti sy bawak..mane tahu ader kan..bole la aku request…

saya mmg checkup mukhreez kat klinik gomen je…sume same je layanan pun ok je..cume xjupe Dr la..kalu g swasta mb bole sembang bermesra dgn Dr..dan saya ngn En.Mazlee plan nak bawak Mukhreez jupe Dr y bese kami g check mase saya preggy bile umo Mukhreez 5bulan lbh sblm saya bg food kat Mukhreez..

Kalu xde jgk kat gomen baru pegi swasta..hehe

so ape pendapat korang?

Wednesday, December 22, 2010

don't judge the book by it cover

tadi petang En.Mazlee bawak kami g makan kat Houski satu bangunan ngan c-mart arau tuh..kire kedai tu baru bukak la kan..saje je nak try..die ada tempat makan luar y xda ekon dan dlm y ada ekon...kami pilih y ekon la sbb kalu y luar tu mesti ada org merokok...Mukhreez ada xsesuwai la nti tercunggap2 pulak die..kesian..saya memang bengang la kalu org y xreti bahasa ni dah terpampang sticker dilarang merokok tp still jugak isap rokok tuh..xreti membaca agaknya...pastu satu lagi even kedai tu xde ekon cube la pk guna otak skit hang duk sblh baby tp hang bole isap rokok hembus2 nak je aku p lempang...En.Mazlee kalu ada org cmtu tang tu jgk die akan bangun ngn muke bengang...................."jom kite p pindah meja ujung nun"....harharhar..mesti korang pk y En.Mazlee bangun nk p hentak kepala org tu...bkn xbrani tp hak die kan..tp jgn la cmtu tgk la kami ada baby..skg ni kalu p kedai mkn saya mesti cari tempat tersorot jauh dari org..cam ari sabtu aritu kuar bekpes kat mamak,En.Mazlee hangkut meja tu ke depan kedai celcom nasib la time tu kedai tu xbukak lg..hihi..eh tercerita lain pulak..tetibe emo..kepada perokok tegar fikir la skit..kalu ko ader ank ape perasaan ko...ko pun mesti nak bt y terbaik utk ank ko kan..
ok ok auhhhh panjang pulak iklan..saya order blackpapper grill chicken sokmo suke tu air kiwi ais dan En.Mazlee order prawn pizza ngn oreo blanded..air ok la rase die pizza udang tu xsegar...cissss disitu..pastuuuuuuu chicken grill tuh masin wehhhh...sos die masin pas tu yam tu pun masin.....huh!!!xsuke!!tp abis jugak mkn mak mane suke membazirrr..ehehehe...pas makan En.Mazlee suh letak mukhreez kat xmas tree tuh nak amik gambo tp mak pun tumpang sekaki..hekhekhek..
suasana kedai tu ok la selesa cantik tp makanan xcantik..walaupun ghupe cantik rase die xcantik..tanak dh....kornag penah x order makan pastu xsedap masin tersgt..gamba ader tp dlm tepon En.Mazlee tp die kuar sat beli barang..mak xsabo nk publish..hekhek..

Saturday, December 18, 2010

Perbualan di meja makan

sebelum saya cite ttg perbualan dengan En.Mazlee di meja makan...nak buat iklan sat..
malam ni kami mengenyangkan perut dengan lauk tengahari tadi cumaaaaa sang suami ku y demam yok yok tu request nak nasi goreng cincai resepi die y bagi dan suh saya masak..senang kan jadi lelaki bergelar suami..hekhekhek..En.Mazlee ckp ni resepi nenek die slalu bt dulu..y perlu dlm nasi goreng ini ialah bawang merah,putih,telo dan garam itu saje..bawang2 tu hiris halus2 je..pastu campak dlm kuali masuk garam,masuk telur kacau kasi hancur(bole jugak telo tu masak dulu bt scramble egg tu) then letak nasik kacau rata siap utk dimakan...En.Mazlee ckp nasi goreng ni makan ngn sambal kentang+ikan bilis pun sodap..hehe..makan sehingga menjilat jari..hehe
tettttt~~~~iklan dh abis
mase makan tadi sembang2 la kan cm bese la,En.Mazlee dh 3ari agak kurang sihat~~demam~~pastu sakit urat tatau nape..jenuh mlm td bini tercinta die ni urut..huhu..arini die dh sihat la tp xsepenuhnya..dan slalu abg ni demam abg ni demam..huhu..manjemanje..so td mase makan saya ckp la abg kene kuat jgn fikir y abg demam nti lagi lemah..pastu bole pulak die jawab "sayang abg dah buktikan y abg memang kuat..tuuuuuu(muncungkan mulot ke Mukhreez y tido)haha".....aku rase memang die dh sihat tp saje nak manjemanje ngn bini die ni..haihhh..

Nak ber'bueno' jap..hehe

happy saturday!!

wewewewehuuu~~~~happy sabtu..hehe
Tuan besor dan Tuan tecik tido...senang idup depa no..bonda jugak dikerah membibikkan diri..tp occay!!senang keje sbb Tuan besor bole tolong tgk2kan Tuan kecik..comel je depa tido share playgym..haha..muat pulak apak mukhreez tuh..hehe..tp kepala je lah muat..huhu..
Bonda pulak baru selesai masak tuk tengahari dan baru lepas sidai kain belambak2 tuh..ohhh tadi En.Mazlee tolong sidai pakaian tecik2 kami...tq darling...tp bile turn bonda g sidai kain baru perasan kemain tinggi lagi En.Mazlee tayangkan sepender2 kami tuh..terus bonda blushing kejap..haha..sepender die sidai kat henger kecik2 tu pastu sangkut kat penyidai paling atas...dh la sidai depan umah..malu mak...hikhik...terus amik turun kan sbb nk sidai kain baju at ats..neway tq so much sayang sbb nolong...
Menu arini bonda masak ayam masak lomak cili api dan daging masak halia...daging tu xtau sbnrnya nk letak name ape sbb bonda mmg letak hirisan halia y byk tp bonda letak jugak lada hitam..mau kentut kami laki bini arini..huhuhu...dah siap hidang segala..nk mandi pulak..dh kul 1lbh xmandi lg..

tata semua..

Tuesday, December 7, 2010

Imam kecik Mukhreez VS Imam besor Mazlee



Comey kan..kalu hangpa kate xcomey xkisah la di mate cheq mmg comel..hahaha..perasan tul no!!y putih ku kasut En.Mazlee y blue tu tuan kecik punyer(Mukhreez)..kejadian ni berlaku dikala makbapak Mukhreez terkejar2 nak solat asar dikala nak masuk maghrib lagi 15min..memula En.Mazlee amik wuduk pastu saya pass Mukhreez kat die..tahu jelah kalu feremfuan ni..nak buke tudung bagai..pastu nak pakai lg..keluar je tgk depa dh tade..sah2 En.Mazlee hangkut tuan kecik solat bersame beliau..tanpa berlengah saya cepat2 g solat asar..time tu dgr la sore excited Mukhreez tu..suke je die masuk masjid..pas solat saya masuk dlm ruang solat lelaki nak amik Mukhreez sbb alang2 dh dekat maghrib baik tunggu je masuk waktu..tp depa tade intai kat luar nampak En.Mazlee tp xpasti la die bt ape..time tu duk pk agaknya saje la kot nak bwk Mukhreez round masjid.Pastu En.mazlee pass Mukhreez kat saya..masuk je waktu maghrib xlengah2 dh terus solat sbb mukhreez bising je..seronok die..time tok Bilal azan die lg riuh..suke sgt die..gelak tekekek die..kaki tangan mcm excercise tertunjal2 die..mulut senyum suke..btl kan org kate baby ni nampak mcm2..pusing kiri senyum pusing kanan senyum sambil gelak..saya cpt2 solat dan xberjemaah la mase tu fikir takut ganggu org nak solat pulak sbb mukhreez excited sgt bising..dh siap solat tu tunggu En.Mazlee kat luar masjid mase tu la baru perasan y Mukhreez hanya pakai stoking je..terus la g tempat letak kasut mmg sah la En.Mazlee bukak kasut die letak pulak sebelah kasut die..comel je..haha..yela btl gak xelok masuk masjid pki kasut tp Mukhreez xpijak kasuk kat tanak pun..tp mungkin En.Mazlee rase xsopan la kot tu y die p buang tuh.."Melentur buluh biarlah dari rebungnya"..hehehe..
Kasut tu pun dh muat2 ngn mukhreez umur baru 2bulan 3minggu kasut size 3-6month dh muat2..panjang jgk kaki anak teruna ku ni..hehe..

Saturday, December 4, 2010

Today is my 1st anniversary

Alhamdulillah..hari ni hari ulangtahun perkahwinan saya dengan En.Mazlee sure la ngn cinta hati saya nak ngn saoe lg..dialah truly madly cinta hati saya sampai syurga..insyaAllah..
Masih muda sgt2 lg usia perkahwinan kami..baru 1st year..harap Allah memberkati hidup kami sekeluarga..bahagia hingga syurga..
Tiada candle light,tiada rantai tangan habib jewels,tiada vacation,tiada barangan vogue the vass..tapi alhamdulillah penuh dengan kasih sayang y tiada penghujungnya...bahagia dengan kehidupan yang sederhana tapi kaya dengan kasih sayang bersame kedua2 heroku..berharap kebahagiaan ini kekal hingga syurga dan dirahmati oleh-NYA..

Dear Darling husband,
Alhamdulillah..sayang bahagia dengan abang dengan kehidupan kite sekarang bersame cinta hati kite Mukhreez..harap masjid yang kite bina ini mendpat barakah dari Allah.."berakit ke hulu,berenang ketepian,bersakit-sakit dahulu bersenang kemudian" btl ke eh peribahasa sayang ni..wewehik..sampai kehari ini sayang masih belajar menjadi isteri dan bonda terbaik untuk abg dan mukhreez..belajar untk menjadi suri rumah terbaik..walaupun rumah bersepah byk baju xberlipat..tp saya cube curi mase untuk melakukan itu..dan sayang tahu abg sgt memahami sayang..tiap2 hari sayang cube buat ape yang abg suke dan same ngn abg try untuk buat sayang gembira cube untuk memenuhi kehendak sayang..sayang cube masakkan makanan kegemaran abg..sarapan,lunch dan dinner walaupun adakalnya miss..hehe..
Terima kasih sebab terima sayang dengan seadanya..kite salling memenuhi antara same lain..btk dak..ihikss..

Soulmate,
Isterimu


hamboi2 ko huda kalu bab mengayat......hahaha..oleh kerana hari ni en.Mazlee kene jg exam for last paper utk U die..lg2 subjek die..pepagi tadi die bz duk buat jawapan tuk soklan die tuh..try gak tnya soklan abg tu berkisar ape?chapter mane..senyum je die..hamboi abg igt sayang nak bocorkan soklan ke..ihiks..
dan hari ni si isteri ni gigih didapur(nasib baik mukhreez behave) dan julungkalinya si isteri tercinta abg ni buat choc cake sempena ulang tahun pekahwinan saya..xbole nak vangga sgt sbb cake saya tu naik sebelah je..ape ke sebabnya..tp rase adoo..sedapp eh puji sendiri pulak..bkn saya kate tp En.Mazlee ckp sedapp la yang..haaa..kombangla hidung ni..pastu sempat lg drama swasta jap "abg ni saje la tu nk amik hati sayang tu y ckp sedap" pulak dah..haha..tp En.Mazlee ckp ehh betuk abg xtipu..hekhekhek..sbb mase die supa tu terus say "sedap yangg.."ehh nape plak hidung ni tetibe kembang ni..hihi..nah mempersembahkan Choc cake tinggi sebelah..sila jamu mate..




memang rupe cake ni teruk..tp mak rase terbangga sbb dpt buat utk 1st ulang tahun kami dan first time try buat sendiri tanpa bantuan kakak2 ku..kalu x slame ni b4 kawin ape2 buat mesti ada mandur akak saya tuh..hehe..ohh teringat setoberi dlm esbok ada sekitak lg...bes jgk mkn nih..oh lupe lunch pun mak masak tp tadela spesel sgt just sup ayam,ayam goreng beremah dan sayur campur..licin nasi seperiuk berserta lauk pauknya..mmg masak tuk sekali mkn je..

Dear husband Darling,
nah amik gift tuk ulang tahun kite..



Mukhreez!!!cinta hati ilebiu our ensemboy..maaf la bang xdan nak bungkus..hekhekhek

Friday, December 3, 2010

hati tersentuh bile..

sungguh tersentuh hati seorang ibu apabile melihat bayi yang tak berdosa tak bersalah dan tak tahu ape2 dibuang..Ya Allah..Allahuakbar!!
speachless...lagi sedih bile melihat badan bayi y tak berdosa itu kotor pastu kene gigit semut..YA ALLAH..ntah la sejak dh jadi ibu ni naluri tu lain..dulu mmg la kesian melihat bayi malang cmtu..tp sekarang lagi la kesian..dh ader anak ni kite tahu ape y baby nak kan..ntah la...kite tahu ape y bayi tu nak bile lahir..menangis sbb lapar,sejuk sakit perut sebagainya..die tak tahu ape2 die lahir sebagai sehelai kain putih y tiada kotornya tiada cacat celanya..
Takkan la mase mengandungkan tu xde rase langsung kasih pada bayi tu..
Anak ni satu amanah dari Allah buat kite semua sbgi ibu bapa..jgn risau anak itu membawa rezkinya sendiri..

Emo plak..tp tula jgn la bt cmtu..kalu tanak bayi tu carilah tmpt utk ank tu berteduh..kat negara kite ni byk tempat childcare...hantar je kat situ biar depa bela didik bayi itu jd umat y baik2..xpun carilah ibubapa angkat tuk anak tu..jgn malu..jgn menghukum anak itu die xbersalah..eh emo lg..ni kes tgk iklan kat dlm tv jap tadi depa tunjuk pic bayi y dibuang..alahai comey sgt..cukup sifat chubby lg..xleh bygkan la betapa seksanya bayi itu mase mereka digit serangga dan kesejukkan kelaparan...YA Allah..tu semua penghuni syurga..insyaAllah..eh emo lg..sedih weh..saya tgk muke tulus mulus mukhreez ni pun rase sedih...nak time die tido..tenang je..besnya jadi baby tido tenang je tade fikir masalah..:P

Ni Mukhreez ngn apaknya ngah tido pegang2 tngn lg...romantik sungguh depa tido ntah mimpi pun same..haha..saya plak mate bulat je mboh2 tido..aduss..



mempersembahkan anakanda cinta ilebiu saya..bangun tido senyum(kalo mood baik) oh gambo gegor..tersaloh pilih pic pastu malas nk tuko sbb hazabb menunggu nk upload..lmbt sesangat tenit nih..huh!!

Friday, October 1, 2010

bersalin part 2

ni dia kesinambungan pengalaman bersalin part 2...aikkk mcm nak banyak part je..jenuh la ko huda..hehe..
bile dh bersalin kire bermulalah kisah berpantang..hehe..makanan berpantang..bile dah abis beranak tu dah masuk wad..cik misi anto roti kabar ngn jem dan 2gelas milo..sungguh pandai sbb mase tu En.Mazlee sgt lapo..ku juga tp ntah la bile dh settle semua ni slera makan kurang sampai la arini..kadang2 tu paksa makan sbb nak susu banyak kan..pada malam pertama as a parent ok la..mukhreez tido je..comey sgt..tido lak ngn tok ganu die..terpeleot je sebelah tok ganu die..ayah pun same teman bini dan anaknya pada malam tu..thanks darling.u sgt berkorban untuk kami berdua..sayang sgt kat u!!hehe..ohh ya malam tu MIL masak bubur tu menantu hantu ni..hehe..sedap sgt...thanks ibu!!
Esoknya macam besela saya still xleh bangun..sakit2 dan susah nk mengiring..pad semua bagai nurse y tolong tuka..blushing jap..haha..dan pagi tu cik misi cakap y bole balik tp kene tunggu Dr check bagai la..last petang jugak kami dpt balik..sebelum balik tu saya request kat En.Mazlee nak mandi bagai la..lagipun nk try berjalan..sakit sangat mase nak bangun tu..nak melalak je rasenya..hampa beb hanya bole tahan dua langkah je..pastu naik wheel chair nak g taoilet..mase mandi tu saya pitam..gelap mate dan nampak bintang2..pastu saya panggil En.Mazlee yang tunggu di luar..awl2nya die nak mandikan tp oleh sebab bilik ayor tu sempit sgt2 dan xmuat untuk 2org saya suh die tunggu je kat luar..bile dah dlm keadaan cmni saya cepat2 panggil En.Mazlee die masuh tolong lap2 mase tu lah saya ckp yang pening dan rase cam nka pitam.."bang tolong bang saysng pening ni,Ya Allah...gelap dh mate sayang ni"pastu bile dh siap pki baju En.Mazlee angkat ke wheel chair tu..tapi mase tu kaki saya lembik giler memang xmampu nak berpijak dan dlm keadaan lantai yang licin saya terjatuh sebelum sempat nak naik whell cahir..mmg xsedo jap..sedo2 bile nurse dh start kipas dan check tekanan darah 60/40 mmg rendah sgt2 la..dan dengar sore Dr "Huda tarik nafas pastu hembus pelan2" samil ada sorang nurse tu picik2 dan mase tu jugak En.Mazlee xlepas peluk bini tercinta die nim..sayang gak die kat bini die nim...hehe..dan saya ditolak ke bilik wad tuh..sampai sane semua la nurse btkan..angkat saya dan bagi ubat..rehat jap dan bile En.Mazlee sudah solat Jumaat saya bersiap2 dan time tu saya try bangun dan turun dari katil tuk tuka dress pki la baju cun2 skit sbb dh nak balik..uhu..mase tuka baju tu pun rase gak nk pitam..tp En.Mazlee cpt duduk kan saya dan kasi relax..dalam kul 3pn Dr dtg check sekali lg dan nurse bagi ubatan dan En.Mazlee settlekan semua bil2..lepas tu vroommm kami balik bawak Mukhreez ke umah opah dan atok..

ok will be continue for nex n3 k..

Wednesday, September 29, 2010

bersalin part 1

Semua dah tahu yang saya telah selamat bersalin pada 16 Sept 2010 pada jam 9.45 am melalui pembedahan diatas sebab2 tertentu(kornag dah tahu kan)..baby sihat alhamdulillah dilahirkan dengan berat 3.45kg dan diberi nama MUKHREEZ BIN MAZLEE, tiada name manje tp unty uncle mak sedara tok opah suke panggil muyiss..bonda dan ayah tetep mukhreez..saya xkisah pun aslkan semua bahagia dengan kehadiran baby baru ni dan diberi kasih sayang..yang penting mukhreez membasar dengan sihat dan menjadi anak y soleh hormat org tua bijak pandai dan comey2..hehe..
korang mesti nak tau pengalaman bersalin saya..tade la hebat mane mcm u oll y tahan sakit sampai berjam2 sebelum jupe baby..saya plak dpt sakit lepas bersalin..tobat sakit dol time tu rase nak melalak..tp ku tahan jua yela dh ader anak jgn la bt perangai cm budak2..kuikui..
asalnya saya dan En.Mazlee decide nak memberanakkan diri di hospital gomen je..walaupun byk setori y mengatakan y servis di gomen adalah kureng tp ada jugak y kate bagus..so kami berdua saje nak try dan saya memang nak bersalin normal sbb tahun depan bole membuntingkan diri lagi..maklumla matlamat utama kami ialah ingin meramaikan cucu2 Adam kan..bior penuh satu MPV xpun sebuah bas..kuikui..meriah skit rumah nti..nak2 bile dh berkahwin beranak piank nti...meriah wooo..ewahh..xpe cita2 biar tinggi bukan kene bayar pun kan..En.Mazlee cakap biar susah sekarang senang dikemudian hari..insyaAllah..hehe
Tapi sebelum balik lumut saya pegi checkup dan scan sekali tujuan untuk tahu bape berat si kecik ni..2minggu sblm raya berat die 2.8kg pastu time checkup tu Dr tu check skali bukaan tulang pelvik die ukur la left n right dan air ketuban sekali..and the result..my pelvik bone kecik means 10cm tp saya hanya 7cm je time tu..dan air ketuban sedikit tp still di paras normal..itu berita yang kurng gembira bt kami..untuk go to normal deliver tu agak risiko tp Dr bagi kate2 y bole bt kami tersenyum..iaitu "i hope ur baby akan cube untuk menolak kepala die ke bawah dn mb u akan rase sakit skit la sekarang" yes memang saya rase sakit skit kat bawah sejak minggu ke 34 lagi..dan Dr suggest bile dh balik lumut nti sile berdating dengan Dr disane pulak..
PIL suggest suh g dating ngan Dr yasmin a.k.a Klinik bersalin Yasmin..my hubby xkate pape..xsay yes or no..sbb dh decide nak kat gomen..at last die mengalah jugak..kami pegi jupe Dr Yasmin pada 14 Sept dan tunjuk segala report card kat die..dan die try scan baby dan berat baby antara 3.1 to 3.6 kg mak ai cepatnya die nek..maklum la bonda die balun segala mak nenek time raye..haha..dan Dr pun tgk kedudukan baby..Dr say mmg kepala die dah kebawah tp xmasuk kat pelvik lagi..katenya lagi usia cmni sepatutnya die dh masuk ke tulang palvik dan bersedia tuk keluar..dan Dr kate lagi(byk beno Dr tu berkate2 kan) 2 option tuk saya induse or c-sec tu pun 40% dan 60%..nak normal 40% tuk berjaya dan risikonya ialah kepala baby dah lepas but shoulder baby takut xlepas..so bile shoulder xlepas pk la bahananya kan..gua laki bini pun tkt beb..kol sane2 sini tnya pendapat..kol mak,ibu dan kakak2 ku..semua kate bek c-sec dan bile ku kol k.long die kate kes saya ni same macam anak die y sulung si nurul alia tu..pelvik kecik tp die mitak induse last2 xberjaya kene c-sec jugak but for second baby die dpt go to normal..dan k.long kate bek c-sec je..induse sakit woo.."k.long dah rase" ngeeeee sungguh mendebarkan..haha..so kami sesame bt keputusan untuk belah je perut ku yang ramping time tuh..haha..rampingkah? dan kami diberi pilihan date..14,15,16 sept..senag je nak beranak bole pilih date bukan tunggu mase tuk sakit..so En.Mazlee pilih 16 Sept senang tetiap tahun cotiii bole la kami anak beranak bercotii same tahun depan..hehe..amboi verangan la pulak..

Ape lai selama 2 hari tu saya balun segala ape yang saya nak..makan sepuasnya...ais ku balun jugak.erkkkk dah 2week ku xbalun ais ohh rindunya asek air suam je..mau pasni sore jadi lunak merdu..haaahaa..dan pada 15mlm kul 12 tghmlm ku start berposa dr makan minum bole tp kalu dh tghmlm tu nak minum bt ape bek tido restkan minda bersama sang cinta hati En.Mazlee..tido berdua bt kali terakhirnya sbb pasni akan tido bertiga la bang..hehetp katil kat umah tu kite akan tido berdua jgk sbb baby ada babycot..hehe..tido pun xlena jugak sbb mak dan kakak ku nak dtg malam tu..depa nek bas je sbb laki kakakku berkerja..kesian mak den..
16 sept pagi tu bangun pagi solat doa panjang2 semoga selamat semuanya..pastu ngan muka toyee je pagi tu tgk je mak En.Mazlee dan ibu makan mee goreng..terliur beb!dlm 7.30 kami bertolak g klinik bersalin Yasmin..samapi je inform "saya datang nak bersalin err c-sec" saya tatau nak cakap cmne...pastu misi2 tu tanya name dan no file..pastu suh masuk kat pintu ke bilik bersalin dan wad..hehe..ngan slow n steady ku berjalan..pastu die tunjuk pintu y tertera name ku NOOR HUDA BT SETAFAR masuk je ada satu katil tv sink siap shower lagi tau.dan berhadapan pintu bilik saya tu bilik operation..waaa senang depan je..hehe..ngah syok bergambo sambil mitak ampun ngn mak dan drama air mate jap ngn mak dan drama air mate jugak ngn En.suami tercinta..hehe..pastu cik misi dtg tnya mcm pastu kene sign mcm2 la dan diberi dress y sgt cntik tuk bakal bonda time tuh..haha..dlm kul 9 ayah sampai dari KL..sembang2 dlm kul 9.20am cik misi dtg dan berkate "Pn.Noor huda dah bersedia ke?"ngn mate bulat dan agak terkejut..lalu saya bangun dari katil turun tanpa pandang kiri kanan sbb sebak je rase...masuk dlm bilik bedah dan nek bed bedah tu..jalan sendiri tu masuk bilik bedah dan naik bed bedah tu sendiri beb..klakar giler..mase saya masuk tu ada la cik misi 2org muke depa cm terkejut..haha..mane saya tahu rule2 nak masuk bilik bedah..kene naik wheel chair ke or depa tolong angkut saya ke naik bed..hehe
dah bersedia tu dtg pakar bius berbangsa cina die amik tangan kiri dan sambil tu die sembang tp saya lupoo ape y disembangnya..pastu die ckp tahan skit ye saya nak drip ubt..masuk air..bile dh siap tu..die suh saya duduk relax sambil bonkokkan badan sbb nk masukkan epidural..berdebo2 weh..sbb org kate sakit..sakit la jugak..tp ilang bile tgk baby..waaaa..
bile die dh masuk ubt tu..terus rase pening loya2 camtu..dan pastu baring..pakar bius tu suh cube gerakkan kali tp xbole wehh...bijok ah..hahaha..jakun sekejap masa tu..pastu jari kaki bole plak gerak cepat saya ckp ngn Dr bius tu..erkk jari kaki saya bole gerak doc..haha..its normal..pastu die test letak ape ntah pisau ke ape kat perut saya..die tnya rase sakit tak..erkkk tak tapi rase la cam ada org sentuh cmtu..pastu cik misi masukkan wayar kat pundi kencing..blushing jap time tuh..hahaha..pastu Dr pakar bedah dtg..sambil tu die sembang..then dengar die panggil En.Mazlee masuk..En.Mazlee rakam tau mase saya dibedah..selute la suami ku itu..tula ramai org duk kate dei ni xberani..tp saya senyap je..saya th En.mazlee ni jenis tak suke nunjuk2 depan org..humble la katekan..kepung kepang uwaaaa uwaaa uwaaa keluarla si kecik ni..yang dinamakan MUKHREEZ BIN MAZLEE.keluar je baby Dr tunjuk tuttt die dulu pastu tunjuk muke die..terkebil2 je mate die tu...haha comel je anak bonda..pastu En.Mazlee terus duduk sebelas bini tercinta die y telah memberi die zuriat..ewahhhh..sempat lagi saya bertanya kat En.Mazlee 'nape abg tak rakam mase jahit ni" die kate "tanak la kesian kat sayang.."betapa susahnya nk bole seorang anak kan..mase jahit tu dr sempat sembang ngn En.Mazlee dulu sekolah mane bla bla bla..haha..aku lak ngah drama swasta..syahdu bile dengar sore mukhreez nangis mase lahir..kejap je dh jdmak ko huda kan..haha
bile dh siap jahit bagai...depa angkat saya ats bed len pastu tolak ke wad..mase tu mmg xrase sakit langsung..cume xleh gerak je..En.Mazlee dh siap tuka dress pastu amik kurma dan terus g tgk baby tuk azan..bile tgk balik video tu(saya tak berani nk tgk time operet tu just tgk mase En.Mazlee azan kan je..hehe..uwaaa uwaaa uwaaa mmg kuat je si kecik tu nangis..last cik misi dtg suh susukan..kuat sungguh die suck..time ni pun syahdu beb anak sedang netek..uwaaaa..cik misi ckp y die nangis susah nk check die..bileh dh siap semuanya baru la cik misi bagi die kat saya..yeehaaaa saya dah jadi bonda...Alhamdulillah...baru tahu rase kasih sayang seorang mak dan ayah camne bile dh ader ank sendiri.InsyaAllah dengan anugerah dan amanah Allah bagi ini kami akan jaga dia sebaik yang mungkin..

ada lagi bonda mukhreez ni nak setori..tunggu n3 len no.

Saturday, September 25, 2010

akan kerinduan

Ya saya dan Mukhreez akan kerinduan En.Mazlee..mukhreez igt no more la ayah nk dodoi kan tuk weekdays..mesti mukhreez rindu nk dengar sore ayah die zikir bile nak dodoikan die..eh ni mukhreez ke bonda mukhreez y akan kerinduan tahan gaban..hehe..yela saya mengaku..ape kan daya bonda dalam pantang..tp tula nk je ikt En.Mazlee balik perlis jgk arini..kite angkut tok skali ye mukhreez..haha..bolekah?

Saya pun dah xsabo nk bali rumah sendiri..hehe..gatai..baru 10hari berpantang..koya la kamu huda..
saya tahu En.Mazlee pun berat hati nk balik..berkorban la skit ye sayang.kejap je..nti hari2 bole jupe..family kecik kite di perlis..bermulalah kehidupan as ayah dan bonda tuk anak2 kite..
anak2?hehe tunggu la 2thn lagi tuk next adik mukhreez..ewah..pengalaman dlm bilik bedah masih segar dlm ingatan dan kesakitan selepas c-sec tu pun masih segar...dan sampai hari ni saya xmampu tgk lg cmne mukhreez dikeluarkan dari womb bonda die ni..hnya mampu tgk mase En.Mazlee azankan je dan mase mukhreez menangis sampai menggelatar mulut die mase duduk dlm inkobator(spelling?)..tunggu la luka jahitan sembuh dulu baru berani nak tengok kalu tgk time ni sure la ku rase purut ni terbelah je..aiii..xsanggup..saya mmg penakut..

ok bonda mau mandi..hehehe

Mengapa bayi menangis

Lapar. .Tangisan karena lapar biasanya terus menerus, iramanya teratur, lama kelamaan bertambah keras. Check juga kapan terakhir anda memberi makan/susu kepada bayi anda?, Jika bayi belum disusui(ASI) setelah 1-2 jam atau dengan susu formula sekitar 2 jam maka mungkin bayi anda menangis karena lapar.

Minta Ganti Popok. Bayi juga dapat merasa tidak nyaman dengan tubuhnya, baik itu terasa kotor atau basah pada popoknya dan mereka belum dapat menyatakan ketidaknyaman itu pada kita sehingga mereka hanya menangis. Tangisannya mirip seperti tangisan lapar tapi anda dapat mencek kapan terakhir anda memberikan susu. Pada beberapa bayi tidak menangis meskipun basah atau kotor. Perlunya bagi orang tua untuk mengecek popok si kecil secara berkala, umumnya setelah waktu minum.

Kedinginan. Bayi baru lahir merasa senang bila dibungkus dengan kain sehingga menjadi hangat. Karena mereka terbiasa dengan kehangatan dan kenyamanan sewaktu mereka dalam rahim ibunya. Sehingga sewaktu anda membuka baju bayi anda untuk dimandikan atau diganti popok, bayi akan menangis sebagai penyataan kehilangan rasa hangat dan nyaman. Tangisan terdengar seperti rintihan. Tapi setelah anda memberikan baju atau selimut bayi akan berhenti menangis. Juga jangan terlalu membungkus rapat atau memberikan baju yang berlebihan karena bayi juga dapat merasa kepanasan.


Minta digendong dan dipeluk. Bayi sangat senang melihat wajah orang tuanya mendengar suara, detak jantung dan mencium bau tubuh ibu (terutama bau dari air susu ibu). Mereka senang untuk dipeluk setelah selesai disusui, dimandikan atau digantikan popoknya, dan yakinlah bayi anda akan tertidur dalam pelukan/gendongan anda. Jadi bayipun menangis untuk menarik perhatian anda.

Kelelahan. Beberapa bayi yang tidak terbiasa dengan lingkungan baru akan menangis ketika mereka merasa lelah, dan biasanya bayi yang belum tidur sejenak, maka akan lebih mudah rewel, dan akna mulai menangis dengan gangguan kecil saja. Kita dapat menilai kalau bayi kelelahan dengan melihat bayi mengusap-usap matanya atau telinganya. Anda dapat menghindari hal ini dengan selalu memberikan waktu rutin dimana bayi mempunyai waktu untuk istirahat.


Stimulus yang berlebihan. Tidak semua bayi dapat beradaptasi dengan mudah pada lingkungan barunya. Jika bayi berada di tempat baru dengan banyak wajah-wajah baru, yang ingin mengendongnya bergantian, bagi bayi dapat menjadi sangat tidak menyenangkan dan tidak nyaman. Bayi akan menangis karena stimulasi yang berlebihan. Dalam situasi seperti ini tenangkan sikecil, gendong, ajak ketempat yang agak sepi, cobalah untuk membatasi jumlah orang yang akan mengendong bayi anda.

Bosan. Jangan pikir bayi hanya menangis karena lapar dan basah popok. Bayi anda juga dapat merasa bosan dengan rutin yang ada. Cobalah bawa bayi anda berkeliling dengan tempat duduknya bawalah kemana anda pergi, ikutkan dalam aktivitas anda. Bayi senang melihat warna-warni jadi bila bayi sudah cukup kuat untuk tengkurap anda dapat meletakkan mainan atau buku dengan gambar yang menarik.


Tangisan karena sakit. Tangisan karena bayi anda kesakitan berbeda dengan tangisa karena lapar, bayi menangis dengan keras, menahan nafas sebentar karena rasa tak enaknya, dan sekali-kali menangis dengan nada yang tinggi. Percayalah terhadap naluri anda ketika bayi menangis tidak dengan seharusnya. Anda dapat membawa ke dokter untuk memastikanya.


Kolik. Kolik dimana bayi menangis dalam 3 jam sehari atau 3 hari perminggu. Jika bayi menangis dalam kesakitan, mukaya menjadi kemerahan, perutnya tegang, menarik kakinya, dan mengepalkan tangannya, kemungkinan terjadi kolik pada bayi anda. Sekitar 1 dari 5 bayi mengalami kolik tapi biasanya berakhir setelah bayi berusia 3 bulan. Menenangkan bayi yang sedang kolik tidak mudah, karena bayi sedang kesakitan cobalah untuk meringankan kesakitannya dengan memngendong dan mengayunkan perlahan, nyanyikan lagu yang lembut, usaplah punggung atau perutnya. Bila berlanjut bawalah ke dokter secepatnya


Ni la masalah malam tadi,alahai anak mukhreez tido tak lena die tido jap pastu mcm tersedar2 cmtu..terus celik pastu nangis..mak a.k.a tok mukhreez dh bace surah skit2..dh letak minyak yuyi cap liamu pastu sapu lak minyak telon..urut2 betis die,urut belakang die kot2 kembong,tuka pempers pastu netek sampai bonda die tersengguk2 tok die pun same,merah mate, ayah pulak tiap kali die merenggek mesti akan bangun..kesian xpe bang ada anak camni la la..makan pun laju2 tido xlena..uhu..neway ni la pengalaman baru kite bang..

Friday, September 24, 2010

tak suke bile..

saya sgt tak suke bile org y depan baik tp belakang kutuk kite..depan muke manis je..tp bile ngn org len ckp cmtula cmni la...depan kite kate kt sipolan depan sipolan kate kat kite..kite dpt bace la ape y ada dlm hati seseorg tu..dari mate kite dh tahu..
kurangkan la perasaan PHD tu...

nota kaki: malam ni saya mau bedal siakap 3rasa..bolehkah????

pantang

aiiii lambatnya mase berlalu..arini dh 9hari ku berpantang dan umur mukhreez pun same la dh 9hari..seronok jadi ibu..mukhreez pengikat kasih sayang saya dan En.Mazlee..ewahhh..Alhamdulillah..semoga mukhreez membesar dengan sihat bagai juara dan menjadi anak yang soleh,baik2,bijak pandai,hormati org tua,rajin(bole tolong bondanya sokmo)hehe..dan segala benda y baik2 la tuk mukhreez..ibu mane2 nak y terbaik tuk anak sendiri arah daging sendiri kan kan kan kan..
Dan saya bile dh ada keluarga ni (dh bertiga) akn cube untuk jd y terbaik dari yang terbaik..insyaAllah..doakan family kecil ku ini berkekalan sampai bile2 dan cinta kasih sayang antara saya dan En.Mazlee makin bertambah2 dan sampai syurga cinta kami..insyaAllah..

Saya juga sayang family saya..walaupun kami berjauhan tp ikatan adik-beradik tu rapat dan sentiasa berhubung..Alhamdulillah..PIL pun same biras-beras menantu hantu SIL dan BIL sume rapat2..Alhamdulillah..dan saya mmg kurang suke bile org pandang rendah pada family saya..terutama mak saya..saya xbole terima..:)

daaaaa sampai disis sahaja dulu ye..bonda nk susukan mukhreez..

Tuesday, September 21, 2010

yeay!!

today umur mukhreez 6hari..dan arini pusat die dh tanggal..mase mandi petang td..tgk2 pusat die terapung dh bathtub die..uhu..
senang skit nk pakai baju dan pampers..boleh la mukhreez melaram baju-bajuan ayah bonda beli ye..y smart2 tu..hehe...
esok bonda mukhreez akan g bukak jahitan..sakit x eh..tp tula kesakitan akan hilang bile tgk muke mukhreez..

Our Jr name

hye untie2 dan uncle2(ader ke uncle y bace belog bonda saya ni)
today umur saya 6hari..saya dh pandai senyum2,bile bonda,ayah,opah dan tok panggil2 name saya mesti saya akan bukak mate xpun saya akan mengeliat..hehe..sgt pandai anak bonda..
saya nak bagitahu ni name saya ialah MUKHREEZ BIN MAZLEE saya dh ada born cert..arini ayah saya pegi buat..hensem xname saya..mesti la hensem macam saya kan..hehe..ayah saya slalu puji2 saya hensem..i like..



p/s: bonda saya xleh upload gambo saya lg diatas sbb2 tertentu..hehe
tunggu ye gambo saya..

Monday, September 20, 2010

kasih bonda

title berkasih2 sayang skit...yela sejak dh jd bonda ni..baru tahu kasih sayang seorang ibu cmne..memang selama ni sifat kasih sayang cinta memang dh ada dlm diri setiap manusia..slalu dengar org cakap kasih seorng ibu tiada bandingnya...yes saya setuju sangat2 dengan statement tu 101% occay..sejak jd ibu ni la baru tahu cmne mak kite sayang kat kite..susah cmne pun anak didahulukan..biarla sakit cmne pun cube jugak buat y terbaik untuk anak sendiri..sanggup bersekang mate demi anak..anak adalah segalanya..tp jgn lupe pulak kasih dan sayang tuk suami..tuk suami memang xpernah pudar makin bertambah2 sayangnya..jgn risau ye suami cinta hatiku..hehe..
Arini 20 sept 2010 my baby masuk wad kerana jaundis..ini bermakna saya berpisah sekejap...dah la mase baby g pathlab tu bonda die tengah mandi..tok dan ayah y bawak die g..siap2 mandi tgk dh pegi..lgpun pg td bidan dtg tuk mandikan bondanya serta urut sekali..ehe..
bile dh siap urut dpt tahu y baby kene tahan wad..di klinik bersalin yasmin..ape lagi haru jap hati bonda ni..mula la resah gelisah la...rinduuuuuuuuu sangat2..time ni la baru tahu kasih seorang ibu y mengandungkan 9bulan 10 hari bawak perut kesana kemari..hari2 usap2 perut sambil sembang2 dan mase dlm womb bonda baby slalu tendang2 bile sembang ngn die...ahhhh sayangnya..siyes2 sape2 yang masih mempunyai ibu dan bapa hargailah mereka..mereka bukan nak duit @ harta cume kasih sayang sahaja..kerana meraka amat berjasa pada kite..tanpa mereka tiadalah kite semua..dan lagi saya rasa terharu bile mak dan ibu mertua saya jg saya dlm pantang..ibu masakkan menu dlm pantang dan mak sanggup bersekang mata malam menjaga cucu kesayangn kul 2bangun kejutkan cucunya untuk menyusu pastu kul 4pg pun same bangun kejutkan cucunya..dan mak ku sanggup duduk di rumah besan selama sebulan tuk menjaga cucunya...saya berasa legaaa sgt2 bile mak buat keputusan begitu..itu lah pengorbanan seorang mak terhadap anaknya tp mak dan ibu bukan pada anak saja tp kepada cucu nya juge..
sekarang ni mak En.Mazlee dan ibu pegi klinik jenguk baby..saya bukan tanak pegi tp saya tkt ada drama swasta kat klinik tu je..xke malu kalu saya melalak kat klinik tu bile tgk anak kesayangan deparuh bogel duduk bawah lampu dan hanya pakai pampers..aku memang xbole dengar budak2 nagis ni..aku akn turut nangis jgk..lagi2 mlm ni tido baby tade...ahhhhhhhhh xsanggup weh...baru aku faham orang yang kehilangan anak tu..terbayang2 depan mate..rindu kat bau die..arap ptg ni die dpt keluar..xpyh la sampai esk bonda rinduuuuuuu.....jd peneman bt mase ni bantal tido baby je la...dpt cium bau baby...tula kan dlm pantang ni kite perlu kekuatan..nasib baik suami sentiasa disisi...

ok ok overdose dh..dah rase mau menitik ayor mate bonda ni..so nk stop sini dulu..name baby next n3 akn diberitahu..

newborn&raya&bz&penat

salammm..
dh lame sgt xupdate belog ni kan..kesian..nk amik mood nk meng'update' tu susah skit..arini mendapat kekuatan dan mood untuk update cinta ni..

Untuk pengetahuan semua saya dh selamat melahirkan zuriat sulung kami pada 16 sept 2010 pada 9.47pagi dengan berat 3.45kg melalui c-sec..xkisah la cmne baby lahir y penting semua sihat dan selamat..dan alhamdulillah saya dh kembali pulih..dh bole jalan slow2 bole bangun dengan sendiri..tp lmbt la nk bole bangun tu..

Oooohhh..masih belum terlambat lg..still bulan syawal..En.Mazlea,saya dan baby ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri dan maaf zahir batin..kot2 ada n3 yang saya tulis ada org sentapp ke ape ke..tahun ni saya dan suami beraya dilumut dh byk kali saya kabo kot dlm blog ni pasal raya thn ni..hehe..

Monday, August 23, 2010

bile berbuka sorang

ok tak title tuh!!sabtu aritu saya berbuke sorang dan En.Mazlee berbuka di bazar "bro nasi lemak" katekan...ihiks..
bile berbuka sorang2 tu menu adalah simple..saya buat mee rebus teganu die mcm mee sup la tapi lebihnya lada hitam..hurm menu pantang pun ok gak ni..mmg peberet la mee rubus ni dari kecik sampai dh nk jd mak budak..dan menu sampingan tuk sahur ialah rendang ayam..mase berbuka tu saya makan mee rebus dan En.Mazlee kalu p bazar memang susah skit nk makan nasi..kesian die bile dh letih tu cmtu la..balik je solat maghrib tido..jam 12mlm bangun sbb perut dh kerongcong bunyik2,mandi solat isyak dan terawih pastu makan nasi lemak yang lebih..xmakan pun mebus tu..tp makan time sahur dan rendang ayam kami makan ngn roti..





susu anmum,air bandung,mee rebus dan kurma..simple padat dan kenyang..:P



close up skit...penuh sampah sarap..hihi..tomato harus ader,ayam belambak,carrot dan pemasam limau..marbeles!!

menu sahur


yang En.Mazlee punyer..nun jauh tuh saya punyer..jgn xsangka teh o panas tu En.Mazlee bole habiskan sorang2..caya x..sedap weh minum air teh o panas pepagi..tp saya xde la minum byk kang kentut xhenti2..

ni la yang menjadi habuan perut kami berdua pagi tadi...bangun kul 4 pagi ketung ketanggg..sipa blender bawang pepagi bute ok...haha..abi satu taman bangun sbb bising..haha lagi..:P..
semalam En.Mazlee ada perjumpaan RPS die kire mcm mentor menti la..die angkut skali bini die dan kebetulan SIL iaitu ija ada skali...angkut jgk die p perjumpaan lebih kepada makan2 di KFC...kire cm berbuka pose la RPS die buat..b4 tunggu diorg bincang2 dan masuk waktu berbuka saya dan ija p bazar kola perlis lepas anto En.Mazlee g kat student die dan En.Mazlee kirim suh beli mee tuk sahur...saya memang tak masak semalam..terus ku ckp bek sayang masak je kalu mee tu..kang kalu beli xsedap(mcm la masak sendiri tu sedap) sbb dh kene beli makanan kat bazar balik berbuke dh basi..mesti y semalam punyer kan kan..hurm..pas balik tuh masing2 penat..dah anto SIL kat hostel die terus balik dan buat terawih kat umah je..hikhik..pastu tidooo..tp sblm tido tu minum susu dulu segelas sbb mase berbuka xminum susu dan kuarkan ayam siap2 esk senag xpyh nak defrost ayam tu dulu kan..
Kul 4 bangun terus masak air dan siapkan bahan nk buat mee...dan hasilnya..mee goreng basal too oily..hehe..tp pueh hati sbb masak sendiri xada guna MFG bagai kan..perut kenyang dan suke hati..ku sempat lagi mamam roti taruk milo..hikhik..




berminyak skit..tp licin jgk..start masak kul 4pg dlm kul 4.35pg siap..pastu makannnn...

arini berbuke sornag lg..En.Mazlee p bazar..brader nasi lemak katekan..kalu berbuke sornag tu emnu bese2 jela..

papai

Saturday, August 21, 2010

Menu ramadhan 4

ni pun n3 lapuk jugak tapi saya nk tepek jugak dlm blog nih..sbb ni blog saya suke suki saya la kan..haha...
ramadhan 4 saya terajin skit buat mee kari dah puding berkuah..mase ni adik saya ada kat umah dan En.Mazlee dan adik memang suke mee kari ni..ape lagi ketung ketang la makbuyung didapur dibantu oleh kedua hero pada hari tersebut..kalu ada org nak nolong xdapek la nak makan..hihi..jom layam gambo ye kawang-kawang:P



ni dia mee kari..hihi..mee kari ayam tade kerang..tauhu goreng,limau,taugeh mase makan baru perasan satu bahan tak cukup iaitu telo...hihi..pastu ada puding berkuah,air apple dan kuih yang dibeli kat bazar..

papai

menu ramadhan 8

ni janji2 saya yang nkupload menu nasi minyak aritu..sori ye semua lambat skit..agak lapuk la..pada 18ogos bersamaan ramadhan 8 aritu saya buat nasi minyak..buat gulai ayam guna rempah dari teganu mak yang bawak aritu..sbb memang dh lame teringin nak makan gulai terengganu..guna rempah cap bunga ros rempah masak dan rempah mentah a.k.a rempah gulai..En.Mazlee suke gulai cmtu..makan sampai 3pinggan time berbuka tuh..tuan yang masak suke la sbb dapat sambutan kan..sile tgk gambo xseberapa nih..xedit xape original from camera..occay!!



ikut putaran jam: nasi minyak,tempe goreng tepung,teh o ais laici,ayam drumet ayamas,acar timun,gulai ayam

acar tu kire ape yang ader je dlm esbok xde carrot xda cili cume ada timun ngn bawang je

papai

selamat bersahur

Morning semua..alhamdulillah razeki sahur kami arini meehon cinta goreng berdaging dan telo mate kasih..hoohoooo...:)..jiwang di pagi bute pulak...yola kang semalam saya dh cakap yang menu bersahur arini meehon sbb semalam saya buat meehon pastu pegi bazar tergoda ngan nasi kerabu daging bakar BANYAK LEMAK...yola dagingnya sikit tapi lemaknya setambung...tula ada baiknya kalu mampu masak sendiri kan tapi ape kan daya saya a.k.a mak bunyung hanya mampu cook meehon sahajo..tu pun dah lenguh2 urat belikat..mesti korang ckp mak ni manje kan..idak idak..saya kalu bole mmg nak masak..tapi xpe laki ak understanding..eh yeke..
sahur arini meehon+telo mate+susu anmum+air kotak dutch lady+ayor putih tidak dilupakan..lepas je sudah makan berpeluh2 saya dibuatnya..memang time mengandung ni kuat berpeluh..basah baju..kalu sekarang ni saya dah xlarat nak kemas umah tapi kalu dah banyak habuk nakkene jk buat..xbole la tgk rumah berhabuk tensi dibuatnya..umah ni pulak jenis banyak habuk...pastu kalu menggoreng2 kat dapur sure berminyak2..aaaa kalu la saya bole mop tu kan bes..bole je nak buat tapi kan pengsan 2ari sape mau tanggung..kesian mak saya kat kampung worie about saya..eberi day die tanya kabo..






ni anak buah saya name zahanis name pendek anis..die nk buat aksi lompat pastu suh mak buah beliau amik gambo tapi tula xmenjadi sbbnya die xleh lompat..heheee..
cakap pasai posa die start pose mase umo 4tahun tapi sekerat hari je..masuk 5thaun die dah bole full xmcm aku 5thn baru nk blaja pose ohh teruknya..mase die umo 5tahun ada la dlm 2-3 tinggal cmtu la..masuk 6tahun dah bole full sekarang die dah darjah satu harap2 pun full jgk la..tapi y merisaukan sbbnya time sahur die buat syarat kat ibu die"adik nak sahur makan 3suap nasi je" kadang2 tu kakak aku cakap baru 2suap die dah kate cukup 3suap..pastu berbuka pulak tanak makan nasi..kalu makan pun die jenis kuat rtah lauk..kami risu sbbnya takut lelemak die hilang so xbole la kami nak cubit lelemak die tuh..die ni otak geliga untuk membuli sepupu sepapat dan mak sedara beliau ni..kalu dpt buli die gelak sampai xhenti2..hati die selalu senang je..haa satu lagi pada usia 5 tahun die dh tamat mengaji..masuk 6 tahun acap kali jgk la die tamatkan quran tuh..budak zaman sekarang kan..alhamdulillah la..kakak die punsame jugak..dulu sebelum masuk darjah satu die kene amik xm sbbnya cikgu nak setkan die bakal duduk kelas mane..ntah la sekolah tu cmtu..dah daftar tuk budak darjah satu die kene amik xm pulak.tp syukur die dapat tempat terbaik..dan bole duduk kelas no 1 jugak yang dimana die akan blaja bahasa arab dan bahasa cina..kalu die kekalkan prestasi duduk kelas no 1 sampai darjah 6 la die akan blaja bahasa arab dan cina..

oklah makbuyung ah lari dari topik..kane saya upload gmabo anis sbbnya saya rindu kat die.."ciknor2 kenapa cikno cinta kat uncle Lee""uncle Lee tu 'awek' ciknor kan?" tu adalah soklan die pada saya..susah mau jawab..kadang tu malas nak layan..miahaha..die hanya tahu awek je tak tau wujudnya 'balak' tuk kaum lelaki..hahaha..pastu die jujur kalu saya tnya 'adik nak kat sape?" die jawab "adik cinta kat abg yo(amirul ank k.long ku)" tapi bile balik kampung reramai kalu amirul ni men2 koto dab busuk terus cakap adik dh xcinta kat abg yo ah..bole lak cmtu..haha

ok lah malas2 mengarut....

papai

Friday, August 20, 2010

sakit belakang

iye saya tahu itu adalah normal bagi wanita mengandung macam saya akan rase sakit belakang...petang tadi En.Mazlee ajak pegi bazar ramadhan kat stadium kangar...memang bazar kat situ best la skit sbb besar..haha..ekceli bini die dh masak bihun sbbnya En.Mazlee sekarang kureng nak makan nasi..mak risau..eee macam budak2 die tu..semalam die mitak saya buat sambal tempe..gigih la bini die y perut dh over kedepan ni masak..alih2 makan adala secubit...bukan xsedap...ewahhh..puji nampak...die kalu letih cmtu la..
dan petang tadi die balik keje terus suh siap nak g bazar padahal bini die nih dh masak bihun..mase tuh bihun atas dapur lagi..cmtu la laki ku kalu g mane2 mesti nak hangkut bini perut beso die nih..rasenya tadi kat bazar tu kami berdua la jalan paling slow motion lagi ayu..miahahaha..saya dh rase perut berat...pastu mase beli tau fu fa..anak makcik tau fu fa tu tgk je perut mak buyung pastu die berbisik kat mak die..mak die angguk je sambil tgk perut makbuyung..haippp makcik ngumpat ekk....agaknya depa kesian tgk ku jalan pun ala2 hyppo terkangkang2 sbb peha dh bergesel...itu gemok namenya..tp nurse/Dr kate berat badan saya normal kenaikkan die..aduss..berat saya sekarng dh 67kg dulu 52kg...15kg nek...out Jr tade la berat sampai 15kg..ni sume berat aor ketuban,plasenta mcm2 la yang bersekutu dengannya..tape2 saya rase amat bertuah sbb dapat merasa nikmat mengandung..ada org sampai bertahun2 kawin xdapat2 anak..kan kan..saya amat bertuah..bersyukur..

Tadi mase kat bazar saya jalan sambil tangan kat pinggang..bukan nak mara orang kat bazar tu tapi sambil jalan sambil urut belakang..syok sgt jalan2 sambil berpengangn tangan..romantik g2..tape2 nak bersalin ni kene rajin excercise jln2 tu kire salah satu senaman la..tapi bile balik umah pancit abis..kepala dah pening..betis,tapak kaki,belakang,bahu,pinggang sume sakit..En.Mazlee baik hati tolong gosok2 pelan..dan die siapkan hidang2 petang ni..tq darling..dan hasil rembatan kat bazar tadi banyak jugak la..selera jin agaknya..haha...peliknya En.Mazlee pun same sume die nak..hikhik..kai beli air buah honey dew dan tembikai,kuih donat rm1 3biji sedap lembut je(bagus2 niage mmg nak kasi org makan bukan nak dit je) roti jala rm1.50 5keping(tu ada lagi ataih meja xmakan2 lagipun) kuih talam 2jenis satu makbunyung punyer (ubi kayu) dan terkejut jugak bile En.Mazlee pun nak same tp die amik yang pandan..sedap la..tapi xsesedap kat changlun sebelah gerai kami tuh..ihikss..dan En.Mazlee decide bihun makan time sahur esok..ok gak..siap order nak telo mate mase sahur...BAIK BOSS!!

baru perasan sejak 2menjak ni n3 tade gambo..mak malas nak amik picta ok..dh siap hidang makanan terus duduk je kat meja tuh tunggu waktu berbuka..ohh tidak senonoh betul..yela xlarat nak bangun amik kamera bagai..kamera dlm bilik nun jauh(padahal sejengkal je ngn meja makan) korang cube bayang2kan lah makanan yang saya makan tu ye..hihi..
Ni pun saya baru lepas tersedar dari pengsan nasib baik tersedar tau..huhu..En.Mazlee still pengsan lagi sat lagi mak jampi die suh bangun mandi sbb bau kami berdua dh sangat wangi..mak tersedar dari pengsan pun sbbnya berpeluh2 badan..padahal kat luar ujan,baju ni bole basah..terus panggil En.Mazlee dengan nada ala2 manje g2"bangggggg bole tolong amik air masak"....mase nih die tersedar kejap dari pengsan die...bole pulak cmtu ek..dh siap bagi wifey die minum ehhh die pengsan balik..bijok2..haha..ku yan masih berpeluh2 tu..terus bukak ekon dan pasang kipas..aaaaaaaaaaaaaaa nyamann.....pastu nak memengsankan diri balik tapi enggak bole don...bile badan dh nyaman ni...ada lak ide nak hapdet blog comel ni..haha..sambil2 intai makanan atas meja tuh..ohh bahagia hidoppp..ni rae nk g mewangikan diri yang dah tersedia wangi nim...sila jeles yekkk...pastu bile dh wangi bole la jampi En.Mazlee bangun...hahahhahamiahaha..

sat2 tadi petang ada bace astu blog tentang sakit belakanng mase preggy ni la..ia tade ubat sbbnya ia akan hilang bile lepas bersalin..tq for the info..sabo2 kejao je lagi..

papai

with love,
HuDa&LeE

main2 naiga di bulan ramadhan

mai cheq nak habaq mai...En.Mazlee dan kawan die ada share niaga di bazar ramadhan dekat changlun..tp kami xselalu pergi sbb yela En.Mazlee mmg banyak keje lagi nak cuti ni...berkejar2 die..kul 8pagi g keje dlm kul 12tghr amik ayam..pastu bersihkan ayam tu kadang tu time ngah bersihkan ayam tu ada plak student kol or msg nak jupe nak bincang bla2..dan ader jugak opis mate die kol mitak tolong email itu ini..kesian cheq tgk die..cheq pulak bukan jadi bos besar je..cheq tolong buat rempah2 tuk ayam tu..depa jual nasi lemak ayam berempah..jadi kami berdua supply ayam berempah la..kami x p setiap hari tolong kawan die ni sbb dulu mase bincang kawan En.Mazlee cakap xpe kalu die x pegi pun just tolong buat ayam berempah je..ok la kan..nak tiap2 hari huru hara jadinya..so kami deside p hanya ujung minggu je..penat sgt..yela dlm keadaan uyung cmni kan..tp cheq ni saje la nk merealisasikan niat En.Mazlee...niat die saje nk tolong kawan die ni...xpe la kan..as wife berkorban la skit..barang2 pun kami beli ada yang kami xclaim pun..bersedekah di bulan puasa kan..tapi tula makin hari cheq makin sarat..xlarat nak duduk bangun dah..tp En.Mazlee faham walaupun kadang2 muke wife die muncung xtentu fasal..haha..
tiap2 hari die yang akan basuh ayam..nak harapkan bini die nimmg nan adoo la sbb nak duduk bercangkung bagai..perut makin bosar dah..xpe kejap je lagi kan..kawan die cakap nak niage sampai 31ogos ni je..ok la..kire sampai 20 ramadhan je...kejap je..

korang2 sume kamu g bazar ramadhan kat chaglun tu jgn lupe singgah kat gerai nasi lemak ayam berempah..tapi ni bukan bazar kat market tu ni bazar kat area c-mart tu..singgah la ye...murah je rm3 sebungkus..memang kami berniaga untuk student UUM..yola masing penah jadi student kan tahu la poket student cmno...ok malas dh nk membebel panjang..

papai

Thursday, August 19, 2010

satu hari dihari raya...

mai sini cheq nak potpetpotpet tentang memori puasa dan raye..kalu tanak dengar sile tekan X pada screen lappy/komputer kalian semua..ihiks

1) Saya start pose mase umo 5tahun tapi xpuase penuh la half day..ewahh...ada sehari tuh kul 5 petang berbuka mak dah pujuk kejap je lagi tapi anaknya ni ada sabo lagi duk ngn mak kat dapur lagi lah tergugat mak masak sedap2 bau die memang menggoda mak mane kuat iman..ihiks..dulu puase tgk air paip pun rase nak minum...tapi syarat puase ialah kalu puasa penuh bole ikut arwah ayah pegi bazar..adik memang xleh ikut sbb time tu die kecik dan die xpose pun..k.ana plak die kene tolong ayah kat dapur tp mase tu die dh pose penuh..mak je yangg suke ikut..hihi..
hari raye pulak memang mak akan buat lemang sedappp..sampai sekarang la mak buat tp anak menantu la kene caru buluh dan daun dan buat tempat membakar...biasanya mak buat sehari sebelum raya..dulu mase arwah ayah ade die lah yang cari buluh..biasanya kami buat beramai2..sbb kat kampung sedara mara duduk dekat..uamh ku dekat umah tokwan dan moksu adn adik beradik ayah yang lain sekampung jugak..tula meriah mase kecik2 dulu..malam2 pulak pasang pelita tapi bukan pelita beli mcm sekarang..kami adik beradik sepupu sepapat cari botol2 kosong buat pelita sendiri..dan kalu ada banyak buluh lebih kami ramai2 akan tebuk buluh tu jadi lubang2 kecik tuk buat pelita..meriah sangat mase tuh..men bunga api..lepas terawih men meriam pulak..biasanya sepupu2 laki la yang men..mak duduk jauh..mak kan penakut..time diorang nak cucuh meriam buluh tu mak tutup telinga dan mate rapat2..pastu kat kampung ada lawan2 men meriam buluh..kalu kami sepupu men meriam mesti ada lawan kampung sebelah @ geng2 meriam lain..ihiks..tapi penah lah mak cuch meriam haaaa jgn xpercaya ye..tapi sepupu saya buat pencucuh tu panjang2 guna kayu..lebih kurang 2meter..mak cucuh la duduk jauh2..lepas cucuh lari cepat..meriah sangat kat kampung lagi2 belah ayah..adik beradik ayah 8orang setiap seorang adik beradik ayah mempunyai 11 dan 12 orang anak..memang kilang betul la..yang paling sikit anak ayah la..hihi...tula kalu nak buat kenduri sekor lembu tu memang untuk anak beranak je..dan kalu buat kenduri xperlu orang lain tolong cukup kami anak beranak je..tokwan dah ader keturunan ke-4 sekarang..besor dak family saya..cucu saje dah 80++..haaa..nak dikira secara tepat pun mak lupe..tapi tula tokwan sekarang dah xkuat macam dulu rasenya dh 3tahun kot kami cucu2 tak merasa kuih baulu tok wan...sbb tokwan dh xnampak..nak buat spek pun mmg xbole dh Dr kate..tapi tokwan ingat semua cucu2 die..tokwan ingat semua name2 anak2 die..lagi2 kami yang duduk dekat umah die..kalu pergi melawat mesti tokwan mengalir air mate..sbbnya tokwan igt kat arwah ayah..die xpercaya anak die akan pergi dulu dari die..ok ok dah huda dah nak mengalir air mate ni..dulu kami anak cucu mengaji ngan tokwan..dan alhamdulillah tokwan banyak ingat surah2 yela die nak tgk quran dh xnampak...yassin tu ingat kat mulut je..banyak la surah yang tokwan ingat..sekarang pun ada jugak cucu2 die kalu mengaji depan tokwan die akan baiki bacaan walaupun die tak tgk quran..alhamdulillah..ok dah lari topik..
Kalu raye mase kecik2 dulu berderet la pagi raye kami sedara mara dan sepupu2 pegi solat raye balik je singgah umah org kutip duit raye..semua orang kenal kami ni cucu mok teh(name glemer tok wan kat kampung)..abis je solat tu kami tunggu kat depan surau sbb nak kutip duit raye..pegi raye umah org bukan makan kuih pun motif utama ialah nak kutip duit raye..ihiks....pastu bile dh abis raye berpakat bilang duit raye la...menunjuk2 la masing..ahhhhh rindunya saat tu kan..ni terasa nak balik kampung tapi tula keadaan tidak mengizinkan..insyaAllah tahun depan kalu dipanjangkan umur saya akan balik kampung diterengganu..

2) Ni pulak nak cite kisah mase belajar dulu2..berbuka dan berpuasa di hostel..xla segembira berpuasa dirumah kan..tapi saya tahu ramai yang lalui benda yang same..berbuka bersama kawan2..tiap2 hari bergilir pergi bazar dan penah jugak la buat jahat saya dan rumek saya masak dalam bilik..hihi..buat nasi goreng la buat cucur la..nak ujung2 bulan cmtu la jadinya..berbuka ramai2 beli sikit kuih pastu pakat makan ramai2 meriah jugak sbb makan berebut2..lepas berbuka bergilir2 pulak basuh pinggan mangkuk dan sape yang naik bendera jepun tu die la yang kene basuh sbb yang bole puasa nak kejar solat maghrib..yela kalu berbuka ramai2 sembang xhengat..dah dekat nak isyak baru terkejar nak solat maghrib dan pegi terawih kat mesjid U..uhu...jalan ramai2 pagi mesjid..seronok sgt..dan kat hostel tinggal yang nek bendera merah jela senyap sunyi sbb yang lain pegi solat terawih..dan bile sahur meriah jugak sbb masing bising kejut rumek masing...saya kadang tu ada gak tak sahur..just minum air tupun letak air sebelah..ihikss..dpt pulak rumek y sekepala...ada tu my BFF kejut ketuk ointu bilik kami sbb mlm tu kami mitak tolong die kejutkan..dan mase tula mak bercinta dengan En.Mazlee die yang kejutkan kekasih tercintanya ni..ihiks..bile dh dekat raye masing nak balik kampung sedih la time nih..saling mitak maaf la time nih..pastu saling tuka2 kad rayer..ihiks..suke...

3) Zaman balajar@kegemilangan dah abis meh mak nak cite zaman dah berkoje..tade la bes sgt sbb masing dh ader family yang bujang tinggal 2kerat je kat opis time tu eh ex-opis..hihi..kadang tu saya berbuka kat opis..saya dan opismate a.k.a roomate a.k.a carmate segala mate la..dan satu department..huhu..kami kadang tu berbuka kat opis shar kul 5 kuar jao p beli makan dn balik balik kat opis buat..sambil berbuka sambil men tenet..yela org len yang bercinta bole berbuke ngn cinta hati masing..mak ngan En.Mazlee berpisah jauh beribu batu time tu..sedih oooo...kalu dak mau tiap2 hari dating berbuka pose..bilang kedai makan la kami kopak la duit time tuh..haha..sib baik duduk jauh..huhu..sahur pulak my rumek jarang bangun..tapi saya time tu terajin pulak bangun pagi..sebab ape ad housemate saya ni suke bawak sambal ikan bilis ynag kering tu..mak die buat sedap sangat...makan ngan nasi panas dan teh o..kadang2 rumek saya pun tergoda bangun jugak makan kerana sambal ni..hihi..pertengahan puasa banyak la kuih raye testing..kuih tart nenas,semprit,almond london,popia biskut chips dan mcm la..adala sejenis dua saya beli...bawak balik kat mak dan beli sekali tuk MIL..ihiks...baik x saya..dn yang paling bes tiap tahun saya mesti dapat cuti sbb alasan saya duduk jauh nun di teganu..yang lain duk area selangor je..hihi..

4) Dan bile status dah bertukar ni xpernah beraya lagi..ni baru first time..dan berpuasa bersahur bersama suami tercinta..alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan sangat bahagia..bangun sahur bersama suami sediakan makanan untuk suami seawal jam 4am dah bangun kadang2 tu 4.30am..buatkan En.Mazlee air dan alhamdulillah En.Mazlee ringan tulang membantu didapur maklumla dengan keadaan bini nya yang dah sarat ni..thanks darling..dan beraya tahun adalah di rumah PIL..semestinya meriah la gembira sbb beraya as wife En.Mazlee....

Selamat Berpuasa dan Selamat hari raye!!

with love,
Huda&Lee

air tanganku untuk En.Mazlee

waaaawaaa tajuk arini meleleh skit..haha..ye betul ape..bagi saya bukan susah pun kan masak untuk suami kite jugak kan..kite masak dan die makan dengan seleranya..pastu lagi bes kalu die puji..En.Mazlee selalu puji "ni bole buat jual ni" kombang idung mak..haha
lagipun En.cinta ku tade la cerewet sangat ape yang wife die masak die makan je..saya orang pantai timur so cara saya lebih pada ketimuran..ala ganu g2..alhamdulillah En.Mazlee bole terima makan siap puji2 lagi..
tapi arini sedikit hampa lorrr...sbbnya bersemangat nak cube buat karipap..errr tp makbuyung xreti nak pintal2 tu..tade sarang karipap..kene carik jgk..En.Cintaku suke karipap..dan tadi ngah blog hoping jupe satu resepi ni mak selalu buat mase bulan puasa..ermmm tp tatau name komersial die ape..saya panggil kuih kepek hidung..dulu petang slalu la gentel2 kuih ni..pastu buat kelar..hihi..mis that moment...sekarang ni mak dah pencen masak kasi chance kat anak cucu lak..lagi pun kami ramai adik badik perempuan 5org laki sorang je..bole la mak pencen..kalu harapkan saya mmg xmasak jugak..hehe..bersepakat kami adik badik masak..adik bongsu yang lelaki tu pun xkalah jugak die suke siang ayam,kupas bawang blender bole la nak harapkan die..huhu..
nak try buat la karipap ayam..pastu kalu En,Mazlee nak melayan nak ajak die pegi cari pastry(spelling)sbb nak try buat sardine puff..ihikss..bang kalu awak bace ni awak nak melayan tak bini awak ni.hehe..dan malam tadi ada la sayan cakap kat En.Mazlee teringin nak mencube buat kek..like cheese kak choc kek..sume tu abg suke kan..tape kalu ada rezeki lebih bole la ye..ape yang penting dulu..ihiks..

En.Mazlee tak buke puase kat umah arini sbbnya die g bazar niaga...ohhh lupe lak nk gtau sume kami ada la buat main2 niage kat bazar ramadhan tu pun share ngan kawan En.Mazlee biasanya kami xpegi weekdays hanya pegi weekend je..hihi..sbb ari bekerja mmg full tuk En.Mazlee...kul 6.30pm or 7pm baru samapi umah cmno eh nak g niage..so kawan die je yang jaga..saya nak pegi mmg tak larat la..semalam pun En.Mazlee ajak pegi bazar jalan tak larat dh..tu pun En.Mazlee ajakround abis satu bazar tu..bukan nak beli pape pun cume bini tercinta die ni teringin nak makan roti jala tu je..ihiks..dan En.Mazlee beli tepung pelita mmg kesukaan die la..tu pun adehhh pinggang rase cam nak patah je..sakit abis blakang ni..dugaan sabo je la kan..orang len xdapat rase hanya orang yang mengandung je dapat rase sakit pinggang tu..hihi..berat dh rase perut ni...

Ape menu korang arini...ku hanya tunggu En.Mazlee balik nti..hihi..pastu En.Mazlee dh siap2 order esok sahur nak makan sambal tempe..so malam kang kene la tertonggek2 masak..satu lagi 2ari dah makbuyung masak nasi secara traditional..guna dapur gas..sbbnya rice cooker tu rosak...tekan butang cook die xmelekat..kadang2 ok..pastu xlame pastu die akan warm balik...tgk asi tak masak lagi..jenuh makbuyung nk kene jaga nasi atas dapur gas..tapi bes jugak mcm dolu2..

k lah makbuyung dh malas nak potpetpotpet..penat dah duduk nak baring lak..

maaf la kalu n3 ni x kene dengan tajuk..ihiksss

papai

warkah untuk suami

Bersyukur ke hadrat ilahi kerana memberi kite berdua hidup bersama setelah banyak dugaan yang kite lalai bersama..syukur..
Sayangku..
Amarahku dan bebelan ku selama ini tidak bermakna cinta suci yang kite bina selama ini makin pudar..setiap saat dan detik waktu berlalu penuh dengan kasih dan sayang yang melimpah ruah semakin bertambah kasih isteri terhadapmu..
Hanya bersama mu ku merasa nyaman dan tenang bahagia..

Setelah 5tahun perkenalan kite yang banyak dugaan suka duka bersama akhirnya kite disatukan dengann ikatan yang lebih kukuh utuh iaitu akad dan nikah pada 4 Dec 2009..itulah saat2 paling indah dalam hidup isteri mu ini..menjadi suri hidupmu buat selamanya..terima kasih kerana menerima ku dengan seadanya dan menjagaku dengan sebaiknya..alhamdulillah syukur kepada mu Ya ALLAH..

"biar ape orang nak kate yang penting kite berdua gembira dengan keputusan kite buat, yang penting restu keluarga kite berdua" igt kate2 tu..

selama 1tahun 6bulan kite berjauhan beribu batu..aussie dan malaysia..banyak sangat dugaan mase tu..tapi kite berpegang pada janji.."awak buat saya pun bole buat" dan jika kite betul2 cinta mencintai kite kene same2 menjaga hubungan ini..walaupun tak bersua muka hanya berhubung melalui internet dan call sahaja..ingat saat di hari kelahiran ku pada 18.3.2009 menerima sejambak bunga ros merah berserta coklat dari insan yang tercinta bernama Mazlee..disaat itu air mate ku megalir kerana rase sangat dihargai dan xpernah ada seorang pun yang sudi memberi ku bunga...tak disangka insan yang kukenal selama ini sudi menghantar sejambak bunga ros...rakan sekerja semua memuji mengatakan aku sangat bertuah kerana mempunyai seorang kekasih yang baik hati seperti mu:)..my boss also say u r very lucky Huda duduk jauh pun die still nak celebrate ur bufday even die xdpt hadir sbb pada hari tersebut my officemate buat surprise party untuk ku..aku hanya mengalirkan air mate gembira dan sedih tak terhingga..

Sayang..kamu adalah petunjuk arahku..sayang bukan lah KHADIJAH apalagi AISHAH..sayang bukan wanita luar biasa..sayang jauh dari kata sempurna..izinkan sayang menjadi isteri/wanita solehah di jiwa bersama mu..setiap saat sayang tahu abang cube untuk mengembirakan dan melengkapi hidup sayang...sayang sentiasa ingat kata abang yang abang lebih selesa hidup bersederhana abang tak akan ajar sayang bermewah..bersederhana lebih baik dan yang penting kite dan zuriat2 kite bahagia penuh iman didada..itu adalah kebahagiaan hakiki kite sebagai hamba Allah..sayang tahu setiap hari abang akan cube buat sayang senyum ketawa dan setiap harilah cinta dan kasih sayang kite bertambah...

Ya Allah aku bersyukur kepadamu kerana meminjamkan ku seorang suami/ayah/lelaki yang baik,bertanggunjawab dan sempurna dimata ku..Ya Allah kekalkan lah rase cinta dan sayang kami setiap saat dan buat selama-lamanya...berikanlah kami petunjuk dari mu..kurniakan lah kami zuriat yang baik2 disisi agama mu,Ya Allah hanya kepada mu ku memohon..kekalkan lah cinta kami hingga ke syurga mu Ya Allah.
Ya Allah berikan lah kami kekuatan,kesabaran dan keimanan untuk mendidik amanah mu ini..semoga zuriat2 kami menjadi cucu adam yang soleh dan solehah..amin..

Abang..bebelan dan marah sayang selama ni bukan bermakna sayang tidak suka atau sayang..sayang sangat bersyukur kerana dipertemukan dengan abang..setiap saat sayang kan;)
ampunkan segala dosa sayang selama kite kenal dan sayang menjadi isteri abang..usia perkahwinan kite baru setahun jagung..dan diharap kasih sayang kite berbekalan hingga ke syurga.
Sayang bersyukur kerana mempunyai seorang suami yang ringan tulang baik hati suke menolong orang dan setakat sayang kenal abang..tak pernah abang bersangka buruk terhadap orang lain..itulah yang abang cube didik sayang setiasa bersangka baik..Allah sentiasa akan membantu dan melindungi kite..insyaAllah

Dalam keadaan sayang yang sarat abang banyak menolong sayang adn faham keadaan sayang..sayang tahu abang cube sedaya upaya buat sayang selesa hidup bersama abang..bangun pagi abang kucup dahi sayang sambil berdoa walaupun dalam hati..tapi sayang tahu..sebelum pergi kerja dan balik kerja kite bersalaman dan abang mencium dahi sayang...
Menolong sayang didapur kemas rumah dan sebagainya..sayang amat hargai semua tu..terima kasih semua itu..
Dan sayang berharap bahagia milik kite buat selamanya..belajar untuk berdikari dan membuat keputusan sendiri untuk sayang dan anak2 abang..
sayang dan anak2 adalah tanggungjawab abang sampai mati..

Abang adalah sayang...Sayang adalah Abang..
Kita berdua telah diikat dengan janji suci dihadapan-Nya
Sayang mencintai abang kerana Allah..
I love u so much!!

with love.
Sayang