Wednesday, September 29, 2010

bersalin part 1

Semua dah tahu yang saya telah selamat bersalin pada 16 Sept 2010 pada jam 9.45 am melalui pembedahan diatas sebab2 tertentu(kornag dah tahu kan)..baby sihat alhamdulillah dilahirkan dengan berat 3.45kg dan diberi nama MUKHREEZ BIN MAZLEE, tiada name manje tp unty uncle mak sedara tok opah suke panggil muyiss..bonda dan ayah tetep mukhreez..saya xkisah pun aslkan semua bahagia dengan kehadiran baby baru ni dan diberi kasih sayang..yang penting mukhreez membasar dengan sihat dan menjadi anak y soleh hormat org tua bijak pandai dan comey2..hehe..
korang mesti nak tau pengalaman bersalin saya..tade la hebat mane mcm u oll y tahan sakit sampai berjam2 sebelum jupe baby..saya plak dpt sakit lepas bersalin..tobat sakit dol time tu rase nak melalak..tp ku tahan jua yela dh ader anak jgn la bt perangai cm budak2..kuikui..
asalnya saya dan En.Mazlee decide nak memberanakkan diri di hospital gomen je..walaupun byk setori y mengatakan y servis di gomen adalah kureng tp ada jugak y kate bagus..so kami berdua saje nak try dan saya memang nak bersalin normal sbb tahun depan bole membuntingkan diri lagi..maklumla matlamat utama kami ialah ingin meramaikan cucu2 Adam kan..bior penuh satu MPV xpun sebuah bas..kuikui..meriah skit rumah nti..nak2 bile dh berkahwin beranak piank nti...meriah wooo..ewahh..xpe cita2 biar tinggi bukan kene bayar pun kan..En.Mazlee cakap biar susah sekarang senang dikemudian hari..insyaAllah..hehe
Tapi sebelum balik lumut saya pegi checkup dan scan sekali tujuan untuk tahu bape berat si kecik ni..2minggu sblm raya berat die 2.8kg pastu time checkup tu Dr tu check skali bukaan tulang pelvik die ukur la left n right dan air ketuban sekali..and the result..my pelvik bone kecik means 10cm tp saya hanya 7cm je time tu..dan air ketuban sedikit tp still di paras normal..itu berita yang kurng gembira bt kami..untuk go to normal deliver tu agak risiko tp Dr bagi kate2 y bole bt kami tersenyum..iaitu "i hope ur baby akan cube untuk menolak kepala die ke bawah dn mb u akan rase sakit skit la sekarang" yes memang saya rase sakit skit kat bawah sejak minggu ke 34 lagi..dan Dr suggest bile dh balik lumut nti sile berdating dengan Dr disane pulak..
PIL suggest suh g dating ngan Dr yasmin a.k.a Klinik bersalin Yasmin..my hubby xkate pape..xsay yes or no..sbb dh decide nak kat gomen..at last die mengalah jugak..kami pegi jupe Dr Yasmin pada 14 Sept dan tunjuk segala report card kat die..dan die try scan baby dan berat baby antara 3.1 to 3.6 kg mak ai cepatnya die nek..maklum la bonda die balun segala mak nenek time raye..haha..dan Dr pun tgk kedudukan baby..Dr say mmg kepala die dah kebawah tp xmasuk kat pelvik lagi..katenya lagi usia cmni sepatutnya die dh masuk ke tulang palvik dan bersedia tuk keluar..dan Dr kate lagi(byk beno Dr tu berkate2 kan) 2 option tuk saya induse or c-sec tu pun 40% dan 60%..nak normal 40% tuk berjaya dan risikonya ialah kepala baby dah lepas but shoulder baby takut xlepas..so bile shoulder xlepas pk la bahananya kan..gua laki bini pun tkt beb..kol sane2 sini tnya pendapat..kol mak,ibu dan kakak2 ku..semua kate bek c-sec dan bile ku kol k.long die kate kes saya ni same macam anak die y sulung si nurul alia tu..pelvik kecik tp die mitak induse last2 xberjaya kene c-sec jugak but for second baby die dpt go to normal..dan k.long kate bek c-sec je..induse sakit woo.."k.long dah rase" ngeeeee sungguh mendebarkan..haha..so kami sesame bt keputusan untuk belah je perut ku yang ramping time tuh..haha..rampingkah? dan kami diberi pilihan date..14,15,16 sept..senag je nak beranak bole pilih date bukan tunggu mase tuk sakit..so En.Mazlee pilih 16 Sept senang tetiap tahun cotiii bole la kami anak beranak bercotii same tahun depan..hehe..amboi verangan la pulak..

Ape lai selama 2 hari tu saya balun segala ape yang saya nak..makan sepuasnya...ais ku balun jugak.erkkkk dah 2week ku xbalun ais ohh rindunya asek air suam je..mau pasni sore jadi lunak merdu..haaahaa..dan pada 15mlm kul 12 tghmlm ku start berposa dr makan minum bole tp kalu dh tghmlm tu nak minum bt ape bek tido restkan minda bersama sang cinta hati En.Mazlee..tido berdua bt kali terakhirnya sbb pasni akan tido bertiga la bang..hehetp katil kat umah tu kite akan tido berdua jgk sbb baby ada babycot..hehe..tido pun xlena jugak sbb mak dan kakak ku nak dtg malam tu..depa nek bas je sbb laki kakakku berkerja..kesian mak den..
16 sept pagi tu bangun pagi solat doa panjang2 semoga selamat semuanya..pastu ngan muka toyee je pagi tu tgk je mak En.Mazlee dan ibu makan mee goreng..terliur beb!dlm 7.30 kami bertolak g klinik bersalin Yasmin..samapi je inform "saya datang nak bersalin err c-sec" saya tatau nak cakap cmne...pastu misi2 tu tanya name dan no file..pastu suh masuk kat pintu ke bilik bersalin dan wad..hehe..ngan slow n steady ku berjalan..pastu die tunjuk pintu y tertera name ku NOOR HUDA BT SETAFAR masuk je ada satu katil tv sink siap shower lagi tau.dan berhadapan pintu bilik saya tu bilik operation..waaa senang depan je..hehe..ngah syok bergambo sambil mitak ampun ngn mak dan drama air mate jap ngn mak dan drama air mate jugak ngn En.suami tercinta..hehe..pastu cik misi dtg tnya mcm pastu kene sign mcm2 la dan diberi dress y sgt cntik tuk bakal bonda time tuh..haha..dlm kul 9 ayah sampai dari KL..sembang2 dlm kul 9.20am cik misi dtg dan berkate "Pn.Noor huda dah bersedia ke?"ngn mate bulat dan agak terkejut..lalu saya bangun dari katil turun tanpa pandang kiri kanan sbb sebak je rase...masuk dlm bilik bedah dan nek bed bedah tu..jalan sendiri tu masuk bilik bedah dan naik bed bedah tu sendiri beb..klakar giler..mase saya masuk tu ada la cik misi 2org muke depa cm terkejut..haha..mane saya tahu rule2 nak masuk bilik bedah..kene naik wheel chair ke or depa tolong angkut saya ke naik bed..hehe
dah bersedia tu dtg pakar bius berbangsa cina die amik tangan kiri dan sambil tu die sembang tp saya lupoo ape y disembangnya..pastu die ckp tahan skit ye saya nak drip ubt..masuk air..bile dh siap tu..die suh saya duduk relax sambil bonkokkan badan sbb nk masukkan epidural..berdebo2 weh..sbb org kate sakit..sakit la jugak..tp ilang bile tgk baby..waaaa..
bile die dh masuk ubt tu..terus rase pening loya2 camtu..dan pastu baring..pakar bius tu suh cube gerakkan kali tp xbole wehh...bijok ah..hahaha..jakun sekejap masa tu..pastu jari kaki bole plak gerak cepat saya ckp ngn Dr bius tu..erkk jari kaki saya bole gerak doc..haha..its normal..pastu die test letak ape ntah pisau ke ape kat perut saya..die tnya rase sakit tak..erkkk tak tapi rase la cam ada org sentuh cmtu..pastu cik misi masukkan wayar kat pundi kencing..blushing jap time tuh..hahaha..pastu Dr pakar bedah dtg..sambil tu die sembang..then dengar die panggil En.Mazlee masuk..En.Mazlee rakam tau mase saya dibedah..selute la suami ku itu..tula ramai org duk kate dei ni xberani..tp saya senyap je..saya th En.mazlee ni jenis tak suke nunjuk2 depan org..humble la katekan..kepung kepang uwaaaa uwaaa uwaaa keluarla si kecik ni..yang dinamakan MUKHREEZ BIN MAZLEE.keluar je baby Dr tunjuk tuttt die dulu pastu tunjuk muke die..terkebil2 je mate die tu...haha comel je anak bonda..pastu En.Mazlee terus duduk sebelas bini tercinta die y telah memberi die zuriat..ewahhhh..sempat lagi saya bertanya kat En.Mazlee 'nape abg tak rakam mase jahit ni" die kate "tanak la kesian kat sayang.."betapa susahnya nk bole seorang anak kan..mase jahit tu dr sempat sembang ngn En.Mazlee dulu sekolah mane bla bla bla..haha..aku lak ngah drama swasta..syahdu bile dengar sore mukhreez nangis mase lahir..kejap je dh jdmak ko huda kan..haha
bile dh siap jahit bagai...depa angkat saya ats bed len pastu tolak ke wad..mase tu mmg xrase sakit langsung..cume xleh gerak je..En.Mazlee dh siap tuka dress pastu amik kurma dan terus g tgk baby tuk azan..bile tgk balik video tu(saya tak berani nk tgk time operet tu just tgk mase En.Mazlee azan kan je..hehe..uwaaa uwaaa uwaaa mmg kuat je si kecik tu nangis..last cik misi dtg suh susukan..kuat sungguh die suck..time ni pun syahdu beb anak sedang netek..uwaaaa..cik misi ckp y die nangis susah nk check die..bileh dh siap semuanya baru la cik misi bagi die kat saya..yeehaaaa saya dah jadi bonda...Alhamdulillah...baru tahu rase kasih sayang seorang mak dan ayah camne bile dh ader ank sendiri.InsyaAllah dengan anugerah dan amanah Allah bagi ini kami akan jaga dia sebaik yang mungkin..

ada lagi bonda mukhreez ni nak setori..tunggu n3 len no.

No comments:

Post a Comment